top of page

ONS DOEL

 

Wij zijn een klein, gepassioneerd team, die zich inzet om levensomstandigheden te verbeteren van de allerarmsten.

Stichting Orange Angel is een kleine, particuliere organisatie, die volstrekt
belangenloos werkt en zeer resultaatgericht opereert. Wij willen er absoluut zeker van
zijn dat niet ergens iets aan de strijkstok blijft hangen.

Hoe wij werken

Connecting

Wij bouwen en onderhouden de brug tussen donateur en uitvoerders: Verbinding met anders onbereikbaar doelen

Partnering

Door regelmatig contact, bezoek, wij zorgen voor effectief en direct betrokkenheid.

Funding

Verbertering  hoeft niet veel te kosten; de manier,  en control van verstrekking van geld maakt het verschil. Met weinig kunnen wij veel doen

Reporting

Adminstratie, controle en accounting zijn op lokaal en centraal locaties zeer profesioneel uitgevoerd. Volgens ANBI regels.

HOE HET BEGON

Jos Neijenhuis, oprichter van de Stichting: "Als directeur en oprichter van FOX Vakanties (nu van ANWB) was ik in 2005-2006 nauw betrokken bij de hulpverlening van de verwoestende Tsunami in Sri Lanka, toen een van onze vakantiebestemmingen. De ontreddering was groot. Geen huis bleef heel."

 

"Na noodkreten van onze vrienden in Sri Lanka zijn we met FOX een actie gestart om geld in te zamelen voor de straatarme families aan de kust, die alles kwijt waren geraakt door de verwoestende golven. Omdat de meeste slachtoffers waren gevallen onder de arme vissers wilden we zo snel mogelijk vissersboten bouwen zodat er tenminste weer gevist kon worden. Het werd een hele persoonlijke actie, want wie toen 1000 euro stortte kon voor dat bedrag een vissersboot laten bouwen inclusief de visnetten. Elke boot werd voorzien van een Hollands vlaggetje met de naam van de donateur, die een certificaat ontving met foto van de familie en de boot. Onze insteek was om de boten te laten bouwen en te bezorgen zonder tussenpersonen en allerlei onnodige instanties, zodat elke cent goed terecht kwam.

 

De actie werd een enorm succes. Ruim 700 boten hebben we kunnen bouwen en hele dorpen gelukkig gemaakt. Tijdens ons ‘botenproject’ kwam ik vaak in Sri Lanka. Zo kwam in aanraking met het dorpje Kosgoda, even ten zuiden van de hoofdstad Colombo, een van de ergst getroffen gebieden. De mensen hier hadden vrijwel alles verloren en zaten apatisch in zelfgemaakte hutten en krotten. Ik gaf ze wat moed door te zeggen dat er grote hulpacties in de wereld op gang waren gekomen en dat er spoedig verandering zou komen in hun uitzichtloze situatie. Terug in Nederland werd ik een paar maanden later gebeld door de monnik van het dorp, Kassapa, die mij vertelde dat er helemaal niets was gebeurd buiten wat vers drinkwater en wat rijst.  

De situatie was gewoon onhoudbaar. Drie dagen na dat telefoontje heb ik het vliegtuig gepakt en ben teruggegaan naar Sri Lanka om zelf te gaan kijken. Er was inderdaad niets veranderd, ondanks al die miljoenen die waren gedoneerd destijds. Een paar dagen later ben ik zelf maar begonnen, gewoon met een lokale aannemer. Begonnen met 4 huizen bouwen voor gebroken families. In een paar jaar tijd werden het uiteindelijk 62 huizen, waardoor ongeveer samen 250 mensen een goed onderdak hebben gekregen. In 2009 werd in het dorp ook een werkplaats/art school gebouwd om zeer kansarme jongeren uit de omgeving de mogelijkheid te geven om hun talenten te ontwikkelen. We legden ons toe op keramiek en schilderkunst. Het was geweldig om te zien hoeveel talent aanwezig was. Van de opbrengsten kwam 100% ten goede aan de Stichting en de gemeenschap van het dorp.

Als je eenmaal begint, hou je niet meer op. Er valt zoveel te doen. Het is onmogelijk om iedereen een fatsoenlijk huisje te geven. Daarom ben ik verder gegaan met een effectief kleinschaliger project: het bouwen van kippenhokken voor arme families, zodat ze met de opbrengst van de eieren nog wat kunnen verdienen. Inmiddels staan er tientallen kippenhokken.

In Nepal werkt Orange Angel samen met de Stichting Angel Nepal, die daar kleine wonderen verricht met zeer beperkte middelen dankzij de inspanningen van Angelique van Hoof. Met haar samen hebben we naaiprojecten opgezet in het afgelegen en ‘vergeten’ gebied van Chitwan, zodat vrouwen zelf hun kleding kunnen maken. Verder is er een ander uniek project opgezet voor weduwen in de omgeving. Als een vrouw weduwe wordt valt vaak het inkomen weg en staat ze er helemaal alleen voor. Wij schenken aan haar een geitje of biggetje, die ze kan verzorgen en vetmesten, zodat ze deze na 10 maanden kan verkopen op de markt en van het geld kan leven en weer een klein biggetje of geitje kan kopen." 

IMG_0193.JPG

Jos Neijenhuis, Voorzitter

In 2005 heb ik de Stichting Orange Angel opgericht, naar aanleiding van de verwoestende Tsunami. Ik was destijds mede-eigenaar van FOX Vakanties en zette een grote hulpactie op voor Sri Lanka, waarbij onze klanten genoeg geld doneerden om 700 vissersboten te laten maken. Daarna ben ik zelf verder gegaan met het bouwen van huizen voor de allerarmsten en ben er niet meer mee opgehouden, gewoon omdat het me gelukkig maakt dat ik in staat ben gesteld om daadwerkelijk iets te kunnen betekenen voor deze mensen. 

IMG-20161117-WA0018.jpg

Frank Wade, Bestuurslid

Vanuit mijn eigen perspectief van ontwikkeling van grote infrastructuur projecten zoals lucht- en zee-havens en vracht faciliteiten, weet ik dat er vaak families zijn die niet kunnen deel nemen in grotere economische activiteiten. Orange Angel helpt, op een direct wijze, deze mensen door het steunen van ontwikkeling voor hun eigen economische onafhankelijkheid. Ik geloof dat beide perspectieven van belang zijn en ik krijg via Orange Angel de mogelijkheid om mee te werken.  Het opleveren van een huis of een kippenhok geeft een gezin hoop en een basis voor de toekomst.  Een business concept tot een klein onderneming bouwen met zicht op toekomst groei is mogelijk met Orange Angel steun.

IMG-20161117-WA0020.jpg

Walter van Kleef, Bestuurslid

Ik ben in 2012 door Jos Neijenhuis gevraagd om deel uit te maken van het bestuur. Door mijn functie als Commissaris van de Politie Gelderland kan ik het bestuur aanvullen met o.a. mijn ervaring in het openbaar bestuur. Ik vind het eervol en mooi om op deze manier iets te kunnen betekenen voor de mensen in de Derde Wereld die in absolute armoede leven. Doordat de projecten van Orange Angel kleinschalig zijn en worden begeleid door eigen mensen, komt het geld van de stichting altijd terecht bij de mensen die het écht nodig hebben!

IMG-20161117-WA0019.jpg

Fred Snelderwaard, Bestuurslid, Penningmeester

Ik mag de eervolle functie vervullen van Penningmeester in het stichtingsbestuur. Geboren in 1964 en in het dagelijks leven ben ik fiscalist en ondernemer (mede-eigenaar van een accountants/belastingadvieskantoor). Trotse vader van 2 zoons.

 

Ik vind het een grote inspiratie om bij Stichting Orange Angel betrokken te zijn.

De passie waarmee de oprichters/ het dagelijks bestuur hun werk doet is ongekend. Zij maken het verschil in het dagelijks leven van veel mensen die het zoveel minder hebben. Een eer dus om daar betrokken bij te zijn .

Olha Elaa Logo small.jpeg

Team in Brazilië

Olha Elaa samen met Água Doce

had twee succesvolle programma's uitgevoerd die hebben geleid tot een derde samenwerking met het Genesis-incubatiecentrum en het FAPERJ-instituut voor technologie. Onder het project naam "JUMP" is dit project in 2023 afgerond met succes. 

Olha Elaa: Te beginnen met workshops woningonderhoud (schilderen,
sanitair en elektriciteitsonderhoud), en doorgaan met financiële educatie, digitale marketing en bedrijfsfacilitatie.

In het project JUMP,  heeft de team gericht op  educatieve en commerciële vaardigheden strategieën voor het ondernemerschapsonderwijs van deelnemers met weinig formeel onderwijs, maar wie
runnen al kleine bedrijfjes uit noodzaak. Dit zorgde voor meer dan alleen technische training: educatieve technieken worden gecombineerd met het opbouwen van sociaal-emotionele vaardigheden en het bevorderen van gemeenschapsbanden. Dit verbeterde niet alleen het leven van deelnamer, maar ook de kwaliteit van het leven in de gemeenschap... 

1459047_435647423213872_2147402830_n.jpg

Team in Kathmandu

All Angels Nepal (AAN) is een non-profit, organisatie opgericht om vrouwen en jongeren te machtigen. AAN werkt op het gebied van empowerment van vrouwen, onderwijs, gezondheid en hygiëne, milieu, landbouw, hernieuwbare energie en ICT. De missie is om vrouwen mondiger te maken door verschillende bekwame trainingen te geven en om het publiek bewust te maken van discriminatie op grond van geslacht, uitbuiting van vrouwen en verschillende programma's op dezelfde gebieden te mobiliseren.

bottom of page